søndag 2. januar 2011

Nyttårskalkun!

KALKUN

Ingredienser:
- 1 kalkun, ca. 5 kg
- ca. 2 ss salt
- 1 ss pepper
- ca. 200-250 gr smeltet smør
- sjalottløk
- hvitløk
- ferske urter (timian, basillikum...)

Fremgangsmåte:
Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. 
Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middel stor kalkun på 5-6 kg.
Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg.
Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.
Steker du derimot fuglen i stykker, trenger brystene kortere tid, ca. 20 min pr. kg. ved samme temperatur, eller en kjernetemperatur på ca 70 grader (noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader).
Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg.
La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.
 
   
Tips: 
Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile en god stund før den skal serveres.

 Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den.


KALKUNSAUS

    Ingredienser:
    - 1 l kraft fra innmat og stekesjy
    - 5 ss hvetemel
    - 1 dl vann
    - 1 dl tørr sherry
    - 3 dl fløte
    - 1 ss dijonsennep
    - salt
    - pepper
    - evt. sukkerkulør

Fremgangsmåte:
Sil kraft fra kokt innmat og stekesjy fra langpannen i en kjele. Kok opp kraft og sherry og sil i meljevningen (mel og vann ristet sammen i et glass med skrulokk). La sausen koke ca. 10 minutter før du har i fløte. Kok ytterligere noen minutter. Smak til sausen med sennep, salt og pepper.


STUFFING

Ingredienser:
- 200 g bacon
- 500 g sjampinjong
- 400 g brødterninger
- løk
- hakket persille
- 8 ss rømme
- basilikum
- salt/pepper

Fremgangsmåte:
Skjær bacon i biter og stek dem sammen med sopp skåret i skiver. Tilsett persille, rømme og basilikum. Ha i brødterninger og smak til med salt og pepper



HJEMMELAGET POTETMOS MED HVITLØK
(4 porsjoner)

Ingredienser:
- 1 kg melne poteter
- 2 hele hvitløk
- 100 g smør
- salt og pepper
- 8 ss kremfløte
- 4 ss friske urter

Fremgangsmåte:
Skrell potetene, del dem i fire. Skrell hvitløken og ha i samtlige fedd i potetkjelen. Ha på vann så det dekker potetene. Kok til potetene er møre. Hell ut vannet, damp potetene godt, og mos dem. Ta gryten av varmen og rør inn smøret og fløten, omtrent en skje av gangen. Smak til med salt og pepper. Tilsett finhakkede krydderurter like før servering.
Det kan virke skremmende med så mye hvitløk. Men kokingen gjør hvitløkenmild og smaken behagelig, og du vil angre om du bruker mindre.




Bon appetit!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar